20 Μαΐ 2014

Τι να φάτε για... κοιλιά-σανίδα μέσα σε 1 εβδομάδα

Αν το μέγεθος της κοιλιάς σας αποτελεί το αδύνατό.... σας σημείο και κάθε βράδυ εύχεστε την επόμενη μέρα να ξυπνήσετε με κοιλιά… σανίδα...  το click@Life σας δίνει τη λύση, προτείνοντάς σας τροφές που πρέπει να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για να τονώσετε το πεπτικό σας. Η αυτοπεποίθησή μας εξαρτάται από πολλά πράγματα και η σιλουέτα μας είναι ένα από αυτά, έχοντας τη δύναμη να την
ανεβάσει στα ύψη ή να την ρίξει στο… πάτωμα, με το μέγεθος της κοιλιάς να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Παρ’ όλο που η λεγόμενη «κοιλίτσα» για κάποιους ίσως θεωρείται κάτι γοητευτικό, οι περισσότεροι δεν αισθάνονται άνετα με τις πλάγιες ματιές των άλλων στη διόγκωση της «ευαίσθητης» αυτής περιοχής.

Προτού, όμως, αρχίσετε τις εξαντλητικές δίαιτες, πρέπει να έχετε υπόψη ότι πολλές φορές ο λόγος μπορεί να είναι το φούσκωμα κι όχι το κοιλιακό λίπος, με κύριο ένοχο το αργό πεπτικό, κάτι που είναι
πολύ συχνό φαινόμενο, κυρίως ανάμεσα σε γυναίκες άνω των 40. Αν γνωρίζετε κι εσείς ότι το πεπτικό σας κινείται με αργούς ρυθμούς, οι νέες έρευνες είναι με το μέρος σας και σας προτείνουν τροφές που μπορούν να δώσουν ώθηση στο πεπτικό και να εξαφανίσουν το φούσκωμα, χαρίζοντάς σας ομοιομορφία στη σιλουέτα σας και άνεση μέσα στα ρούχα που λίγες μέρες πριν δεν κούμπωναν ούτε με… τάμα.

Εφαρμόστε τις παρακάτω ιδέες και θαυμάστε το νέο σας εαυτό σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας

1. Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Τροφές όπως οι μπανάνες και οι πατάτες βοηθούν το σώμα μας να αποβάλλει το πλεονάζον βάρος από νερό, μειώνοντας τις διαστάσεις της μέσης μας – άρα και της κοιλιάς μας. Τα παραπανίσια υγρά του σώματος συνήθως οφείλονται στη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα σε κάλιο και νάτριο στον οργανισμό μας, με το νάτριο να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Την ισορροπία αυτή μπορούμε να την αποκαταστήσουμε αυξάνοντας την πρόσληψη καλίου μέχρι 4700 mg την ημέρα, προκειμένου να διώξουμε το πλεονάζον νάτριο μαζί με το νερό. Προτιμήστε τις φυσικές τροφές αντί για τα συμπληρώματα και βρείτε το… χαμένο σας κάλιο σε κάποιο από τα παρακάτω: 1 μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα, 1 μέτρια μπανάνα, μισό φλιτζάνι τοματοχυμό, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι, 1 μέτριο πορτοκάλι, 1 παπάγια κ.ά.

2. Δύο ειδών φυτικές ίνες

Η δυσκοιλιότητα τεντώνει την κοιλιά κι ένας εύκολος τρόπος να απαλλαχτείτε από αυτή, είναι ξεκινώντας κάθε πρωί τη μέρα σας με δημητριακά, τα οποία εξασφαλίζουν τις φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε. Έτσι θα δώσετε ώθηση στο πεπτικό σας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στα δημητριακά πρωινού από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι ερευνητές βρήκαν ότι καταναλώνοντας 2 ειδών φυτικές ίνες σε ένα γεύμα, όπως π.χ. αδιάλυτες φυτικές ίνες (από το πίτουρο) και διαλυτές (από το ψύλλιο) έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Φροντίστε καθημερινά να καταναλώνετε περίπου 1 φλιτζάνι δημητριακά στο πρωινό σας γεύμα.

3. Περισσότερα υγρά

Αν πίνετε αρκετά υγρά μέσα στη μέρα, διευκολύνετε τη δουλειά των φυτικών ινών που έχετε καταναλώσει και ανακουφίζεστε από τη δυσκοιλιότητα, σε αντίθεση με όσους δεν πίνουν πολύ νερό ή άλλα υγρά. Για να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να είστε καλά ενυδατωμένοι, γι’ αυτό φροντίστε να φτάνετε τα 8 ποτήρια υγρών (νερό, γάλα, χυμός, καφές, τσάι κ.λπ) καθημερινά και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

4. Γιαούρτι με προβιοτικά

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Alimentary Pharmacology and Therapeutics αποκάλυψε ότι η ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μας μπορεί να επιβραδύνει το πεπτικό μας σύστημα και να κάνει την κοιλιά μας να… πεταχτεί προς τα έξω. Αυτό, όμως, μπορείτε να το αποτρέψετε καταναλώνοντας γιαούρτια με προβιοτικά, που ουσιαστικά περιέχουν τα βακτήρια που χρειαζόμαστε για να έχουμε ισορροπία. Παρ’ όλο που οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως το μηχανισμό αυτό, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι τα βακτήρια αυτά βελτιώνουν την εντερική κινητικότητα και ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα, διώχνοντας πόντους από την επίμαχη περιοχή.

Τι να βγάλετε από τη διατροφή σας

1. Νάτριο

Είναι γνωστό ότι το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών κι αυτή με τη σειρά της φέρνει φούσκωμα. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν τη διπλάσια ποσότητα νατρίου από αυτή που χρειάζονται καθημερινά, φτάνοντας τα 3400 mg – αντί για τα 1500 mg που συνιστούν οι ειδικοί – σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαβαίνουμε ότι μάλλον… ξεχειλίζουμε από νάτριο. Από σήμερα, σταματήστε να ρίχνετε έξτρα αλάτι στο φαγητό κι ελέγξτε τα επίπεδα νατρίου στις τροφές που αγοράζετε, τσεκάροντας τις ετικέτες.

2. Ροφήματα με γλυκαντικά

Όσο κι αν ώρες-ώρες ζητάμε την απόλαυση και τη δροσιά τους, τα ροφήματα αυτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων που δεν μπορούν να περάσουν εύκολα την πεπτική διεργασία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο τα εμποδίζουν, προκαλώντας αέρια και διάρροια. Για να προφυλαχτείτε, πριν αγοράσετε κάποιο ρόφημα ή ακόμη και τροφές με γλυκαντικές ουσίες, ελέγξτε τις ετικέτες τους και αποφύγετε αυτά που αναγράφουν σορβιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη και λακτιτόλη.

3. Γλυκά, αναψυκτικά, τσίχλες

Μόλις ο αέρας οποιασδήποτε πηγής φτάσει στο πεπτικό μας σύστημα, εμείς το βιώνουμε με τη μορφή ενοχλητικών αερίων και φουσκώματος. Όταν, λοιπόν, τρώμε ή πίνουμε γρήγορα, χρησιμοποιούμε καλαμάκια στα ροφήματά μας, τρώμε σκληρά γλυκά ή μασάμε τσίχλα, καταπίνουμε αέρα και οδηγούμαστε στην παραπάνω άβολη κατάσταση. Για να μειώσετε τον αέρα, εκτός του ότι μπορείτε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, προσπαθήστε να μασάτε αργά με κλειστό το στόμα.

4. Ωμά λαχανικά

Από τη μία τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τις πιο υγιεινές τροφές, από την άλλη, όμως, εν προκειμένω, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Λόγω του ότι πιάνουν αρκετό χώρο στο στομάχι, το αναγκάζουν να τεντώνεται και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μοιράσετε την κατανάλωσή τους σε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε κάθε φορά να τρώτε περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των 5 φλιτζανιών που αναφέρουν οι ειδικοί.

www.blogger.com